piatok 18. augusta 2017

Koncert pre Zuzku III - Ne/zabudnuté slová - Straky a Nálezy



Už tretí rok robíme koncert pre Zuzku, fajná akcia. Atmosféra Rajskej Pláže v Zemnom má svoju charizmu, vrele odporúčam.
Ako prví boli na rade Milan Konfráter Band s hosťkou Janou „Džanou“ Fujakovou, známou z kapiel Blues Riders, či Mississippi Mixtape. S Milanom sme tradične prebrali nové trendy ohľadom gitarových serepetičiek, pokecali o svojich gitarách a kúsok po ôsmej hodine aj začali hrať. Hralo mu to neskutočne, čo ma však väčšmi dorazilo bol Janin spev. Vyjadril som sa, že je podľa mňa momentálne najlepšou bluesovou speváčkou širokého okolia. Super hlas, technika i cit a s Konfom jej to svedčalo omnoho viac, ako s ostatnými projektami, aj keď je to možno iba môj názor, ale stojím si za ním. V Zemnom v ten večer bola Dámou medzi Pánmi. Skvelý koncert, Konfa som chválil aj minulý rok, ale bez srandy, jak keby sa stále zlepšoval. Vyhľadajte, okúste!
Druhú kapelu, Strings & Croon, som Dušanovi odporučil ja a myslím, že nedošlo k sklamaniu. Po bluesovom úvode večera duo ponúklo prevzaté akustické verzie skladieb velikánov ako Led Zeppelin, AC/DC, ba dokonca Bon Jovi. Tánička Šťastná a Dávid Kitka tvoria skvelú dvojicu nielen v súkromí, ale i na pódiu. Jej spevácky talent a frázovanie a Dávidove gitarové kúsky ponúkli serióznu dávku hudby aj napriek tomu, že sa jedná „iba“ o akustické duo s dvoma gitarami a jedným spevom. Bolo to príjemné intermezzo pred našim koncertom s Kiero Grande. Tematicky k celému podujatiu sme začali skladbou Angel od pána Hendrixa, no počas skladby v dôsledku prievanu počas spotených dní v kombinácii so studeným pivom (výborné 12ky...nie bluesové), sa mi niečo stalo s hrdlom, asi hlasivky nezvládli náprah a poľavili. Počas zvyšku večera som nebol schopný zaspievať žiaden falset ani vyššie čisté tóny. Bola to skvelá výzva improvizovaného prispôsobovania sa novej situácii. Bolo to zaujímavé. Jediný spôsob ako zaspievať farebne niečo zaujímavé, bolo vrátiť sa ku svojej starej technike spevu s núteným chrapľákom. Hralo sa nám vskutku úžasne. Viacerí diváci nezávisle od seba nám po koncerte povedali, že sme zahrali svoj životný výkon, ako keby sme hrali o dušu. Neviem či to bolo  tromi dvanástkami, alebo celou tou priateľskou atmosférou, ale bolo to super. Hneď po začiatku koncertu začala búrka no našťastie jediný schopný veľkostan bol pred pódiom a ľudia prišli tam, čiže bližšie k nám (paralela so Sitnom: dážď  =  skvelé hranie ???!) a ich odozva bola skvelá. Prišla aj kopa Kýranov, čo je vždy zárukou dobrej partie, čiže o smiech bolo postarané. Po koncerte som si kecol s Gyuszim (Ďusi) Bukorom z voľakedajšieho Canned Heat Revival-u a nejaký chlapík na margo môjho „fantastického hlasu“(keby len vedel!) mi nasilu chcel objednať kolo. Tak som si dal to čo on. Žiaľ, nevedel som, že je to borovička. Tak som bol dotlačený k exnutiu deci borovičky bez brzdy. Aj taký je blues, veru. Celkovo ale hodnotím tretí ročník Koncertu pre Zuzku, ktorý mimochodom vyšiel presne na deň menín Zuzán, 11.8., ako veľmi vydarený. Voda vo Váhu parádna, piesočná pláž tiež, ľudia super, snáď sa to ešte zopakuje, aby ste mohli zažiť.





Dušan mi dovolil prespať na jeho dome, ktorého prerábka je ešte stále v priebehu. Na dome sme spali viacerí, veselá kopa z rôznych kútov Slovenska. Kecali a smiali sme sa do hlbokej noci až nás „zlomilo“ okolo pol tretej. Spal som na rozkladacej malej detskej postielke, ale naozaj pohodlnej, i keď mi nohy trčali asi 30 cm. Vstal som skoro a šiel sa prejsť na pláž, bola úplne prázdna, celá moja. Prešiel som sa po kolená vo váhu, pozbieral nejaké mušle a šiel som do dediny po nejaké raňajky. Keď som sa vrátil k domu, život bol už v plnom prúde, raňajky, káva a slová.
Slovo sa dostalo k slovu o 10:00 na tom istom pódiu ako v predošlú noc. Konalo sa totiž stretnutie spolku internetových literátov s názvom Ne/zabudnuté slová v dramaturgii Márie Streicherovej. Spisovatelia predviedli svoje básne a myšlienky, pomedzi ktoré sme s Tomášom Garaiom preplietali skladby našej kapely Straky a Nálezy. Naša hudba je tiež zhudobnenou poéziou a tak vznikol vskutku umelecky pôsobiaci koncept sobotňajšieho dopoludnia na Rajskej Pláži.
Niečo na tej pláži je!


1 komentár:

  1. Bolo fajne.
    A moji (na foto mám tyrkysové tričko) obľúbení Led Zeppelin vo vašom podaní mi zrýchlili tep (y)

    OdpovedaťOdstrániť